Plante, dyrke og pleje tomater i et drivhus derhjemme

At dyrke store, saftige, modne tomater er enhver sommerboers drøm. Under forholdene i de fleste regioner i vores land er dette vanskeligt på grund af uforudsigeligheden af ​​vejret og den korte sommer. Tomater, når de dyrkes i et drivhus, modnes tidligere, giver et større udbytte, har en bedre smag og præsentation. Overvej funktionerne i drivhusmetoden til dyrkning af tomater.

Fordele og ulemper ved at dyrke tomater i et drivhus

Der er fordele og ulemper ved at dyrke tomater i drivhusbetingelser, der skal overvejes, især for begyndere i gartnere.

Fordele ved drivhuse:

 • tidligere, næsten en måned, modning af tomater;
 • højt udbytte;
 • beskyttelse mod negative vejrvirkninger - frost, mangel på varme, hagl;
 • muligheden for at plante termofile arter og ubestemmelige arter;
 • beskyttelse mod skadedyr.


Indendørs tomater har en tendens til at være af bedre kvalitet og præsentation på grund af vækst under gunstige forhold.

Ulemperne ved drivhusdyrkning inkluderer:

 • ekstra omkostninger til byggeri, opvarmning, vedligeholdelse af drivhuse;
 • konstant kontrol over temperaturen, da der ved t over 30 ° er en risiko for at bremse dannelsen af ​​æggestokken og tabet af tomater;
 • behovet for pollineringstiltag
 • behandling og beskyttelse mod svampeinfektioner;
 • bekæmpelse af kondens.

I kolde regioner er drivhusdyrkning den eneste måde at få en god høst, der modnes på bushen. Omkostningerne betales altid af udbyttet og fremragende smag af frugten.

sommer drivhus

Beslutning om en række til drivhuse

Kun en erfaren gartner kan forstå forskellige sorter og hybrider. Hvad man skal kigge efter, når man vælger et frø:

 • modningstid;
 • bestemmende og ubestemmelige arter;
 • udbytte;
 • hybrider - viser gode egenskaber ved sygdomsresistens.

Lad os bemærke de mest populære typer tomater til drivhusplantning:

 • tidligt - Miracle of the Earth, Aurora F1, Sanka, hindbær overraskelse, Budenovka, præsident 2 F1;
 • frugtbar - De Barao, Black Prince, Ilyich, Honey Drop, Auria, Pink Pearl;
 • store - Bulls hjerte, kardinal, Mazarin, mormors hemmelighed, gigantkongen, Volgograd;
 • sygdomsresistent - Ural, Tatiana, De Barao, Dubok, Morozko, Te rose.

grønne sorter

Bedømmelserne af foretrukne drivhusvarianter og hybrider ledes traditionelt af De Barao, Bull's Heart, Eagle's Neak, Golden Domes.

Til plantning anbefales det at vælge kendte og velkendte sorter samt nye hybrider.

Trin for trin teknologi til plantning af tomater

Forberedelsen af ​​drivhuset til foråret plantning af tomater begynder efter høst af de gamle toppe, det vil sige om efteråret. Resterne af rødderne fjernes fra jorden, de faldne blade opsamles. Dette gøres især omhyggeligt, hvis planterne er syge.

Strukturen vaskes med vand fra en slange, repareres, metaldele behandles for at fjerne rust. Træet vaskes med antibakterielle og svampemidler. Det øverste jordlag fjernes. Noget af dette arbejde kan udføres om foråret, men det er korrekt at udføre behandlingen af ​​svampesygdomme umiddelbart efter høst af toppe, så råden ikke vokser.

voksende grøntsager

Forarbejdningen udføres med en opløsning af kobbersulfat, rensning med svovlbomber. Sengene kan tilberedes om efteråret.

Vigtigt: i drivhuset er det nødvendigt at have flere ventilationsåbninger til ventilation - i sidevægge og i loftet.

Såning af frø

Frø sorteres inden plantning og afviser små, buede og flisede. Kontroller spiring ved at droppe det i et glas med saltopløsning. Frø, der flyder inden for 5 minutter, kasseres.

Blødgør Fitosporin-opløsning tilberedt i henhold til instruktionerne. Det er også nyttigt at bløde frøene i en vækstpromotor.

Tidspunktet for plantning af frø afhænger af vækstsæsonen for sorten og temperaturegenskaberne i regionen. Grundlæggende regler for udsåningsdatoer:

såning af frø

 • slutningen af ​​februar - for sene sorter og varme regioner;
 • begyndelsen af ​​midten af ​​marts - midt-sæson arter for Mellemstriben;
 • slutningen af ​​marts - de tidligste sorter og hybrider.

Tomater sås i containere, der er ca. 15 centimeter høje, og uddybe sig med 1-1,5 centimeter. Til plantning skal du bruge en speciel jord til frøplanter eller forberede en jordblanding selv. Afstanden mellem frøene er 2-3 centimeter.

Spirning af præ-såmateriale eller presning af tørre frø er gartnerens valg. Bemærk, at spirerne ofte sprænges ved plantning, kræver maksimal pleje og arbejde med en pincet.

hæld ud af posen

Spire af frøplanter

Efter kørsel overføres containerne til et oplyst sted med en temperatur på 20-22 °. Dæk straks eller efter 3-5 dage med en gennemsigtig film for at få en drivhuseffekt med god fugtighed og opretholde en konstant temperatur.

Vi overholder følgende regler, når vi vokser:

 • indtil bladets vækst begynder (den tredje og videre), er det ikke nødvendigt at vandes - let fugtet med en sprayflaske;
 • i svagt lys - brug elektriske lysstofrør;
 • drejekasser til ensartet belysning;
 • dykke ned i separate containere, når der vises 2 ægte blade (normalt 2 uger efter spiring).

spiring af frøplanter

Når du transplanterer i en individuel gryde, er det vigtigt ikke at røre ved frøplanten, gribe mere jord for ikke at udsætte rødderne. I fremtiden skal containerne drejes med den anden side mod lyset, så frøplanterne ikke bøjes og udvikles jævnt.

Hærdning hjælper med at dyrke frøplanter af høj kvalitet. Det begynder med et gradvist fald i temperaturen i rummet, ventilation med kold udeluft. 10 dage før de overføres til drivhuset, føres containere med planter ud på en veranda eller loggia med en temperatur på mindst 12 °.

grønt vokser

Overfør til et drivhus

Stationære drivhuse tilberedes om efteråret, vasker væggene, dekontaminerer dem. Det er vigtigt at huske, at tomater ikke plantes et sted i to år i træk, de kan skiftes med agurker.

Hvornår skal transplanteres

Frøplanter transplanteres i uopvarmede drivhuse, når faren for frost er passeret, og vejret er stabilt. Dette forekommer normalt i de første ti dage af maj.

På dette tidspunkt bør frøplanterne have følgende egenskaber:

 • frøplanterne er 15 centimeter for lavvoksende sorter, 30 centimeter høj;
 • mere end 8 ark pr. busk;
 • stammen er bred og tæt i den nedre del;
 • der er 1-2 æggestokke med knopper, men ingen frugt.

transplantation

Jorden inde i drivhuset skal opvarmes til 12-15 °. For at overføre frøplanter til drivhuset skal du vælge en aften eller en overskyet dag.

Klargøring af jorden

Det første trin i jordforberedelsen er at fjerne det øverste lag med 20 centimeter. Dernæst introduceres godt rådnet gødning, der er dækket med ny jord ovenfra. Kravene til sammensætning af jordbund til tomater er høje. Når man klargør senge, er det også nødvendigt at tilføje sand og tørv.

For at løsne jorden nedgraves regnorme i jorden, du kan også købe og vande fremtidige senge med en bakteriecocktail. Takket være bakteriens livsvigtige aktivitet forbedres jordens egenskaber, det vil være lettere for tomater at samle næringsstoffer.

inspektion af jorden

Vi anvender gødning

En vigtig faktor i jordbundssammensætningen er surhedsgrad. For tomater er normen en neutral sammensætning med en pH på 6-7 enheder. Hvis der er mangel, tilføjes kalk i et volumen på 0,5 kg pr. Kvadratmeter.

Det anbefales også at tilføje kaliumsulfat og superfosfat, med fokus på jordens sammensætning og anbefalinger til gødskning.

Til desinfektion og opvarmning af jorden spildes jorden med en varm (60 °) opløsning af kaliumpermanganat (1 gram pr. 10 liter vand) og dækkes med en film.

befrugtning

Tomatplantning

Tomater plantes i langsgående senge. Antallet af senge bestemmes af drivhusets bredde. Sengens bredde vælges i henhold til de plantede sorter, normalt 60-90 centimeter. Store forgrenede buske har brug for mere plads, og passager gøres også bredere.

Moderne metoder til tomatopdræt anbefaler følgende plantningsplaner:

 1. Skakbræt til høje grenede tomater. Afstanden er 60-70 centimeter, mellem senge til passagen - 70-80 centimeter.
 2. Hurtige modningssorter med flere stængler plantes i et tavlemønster. Afstand - 35-40 centimeter mellem naboer, mellem rækker - 55-60 centimeter.
 3. Standardarter, såvel som bestemmende, med en stilk - i rækker med en afstand på 45-50 centimeter. Mellem huller - 30-35 centimeter.

Det er vigtigt at huske, at et overskud af tomater i drivhuset ikke øger udbyttet.

landing mønster

Vigtigt: fortykkelse forstyrrer luftning, provoserer ophobning af fugt, udvikling og hurtig spredning af svampesygdomme.

Vi planter frøplanter i senge

Frøplanter i tørvepotter placeres direkte i hullerne, i andre tilfælde fjernes frøplanter med en jordskov forsigtigt og placeres lodret, så løvet ikke berører jorden.

Hvis tomaterne er vokset, anbefales det ikke at lægge stilken i hullet. Grav et hul i den dybde, der er nødvendig for lodret stilling, dækker kun rotsystemet med jord og lader en del af stilken være åben. Hullet er helt dækket om 10-14 dage, når stilken bliver grov.

plantning tomat

Omsorg for tomater i drivhuset

At dyrke tomater i et drivhus hjælper med at kende de grundlæggende regler for pleje, der består i vanding, fodring og klemning. Det er også nødvendigt at overvåge forekomsten af ​​skadedyr og sygdomme i tomatbuske.

Græshoppende tomatbuske

Hvis du fjerner overskydende skud, der vokser fra bladhudene, kan du frigøre busken, give luftadgang og fjerner ikke energien fra planten til den ekstra grønne del.

Stegetrinnene bryder af i en størrelse på 5-8 centimeter, blot med fingrene eller afskæres med en beskæresning. Den bedste tid til klemning er morgen. Så at en spirer ikke vises på samme sted igen, bliver 2 centimeter af stilken tilbage, når den fjernes.

klemme buske

Regelmæssig overrisling

Valg af det rigtige vandingssystem hjælper med til at fremskynde vækst og dannelse af æggestokkene. De første 7-8 dage vandes ikke unge frøplanter. I fremtiden anbefales følgende kunstvandingshastigheder:

 • unge frøplanter - 3 liter pr. busk efter 3-5 dage;
 • ved blomstring og begyndelse af frugtning - 5 liter pr. plante en gang om ugen.

Den bedste måde at levere vand på er drypp. Vand kan ikke være koldt, temperaturen skal svare til jordtemperaturen.Den bedste tid er morgen og aften, helst morgen. Vand hældes ved roden uden at blødgøre den grønne del.

Så at overskydende vand ikke forvandles til kondens på væggene i drivhuset, efter overrisling, er jorden dækket med organisk mulch, som senere bliver en gødning.

kunstvanding på jorden

Drypvandingssystemer hjælper med at levere ensartet vand uden overskud, mens gødning anvendes.

Hvordan og hvad man skal fodre frøplanter og voksne buske

Gødning tomater 3-4 gange i perioden med vækst og frugt. De fleste sommerboere forsøger at bruge organisk gødning og sprede gødning i hver topdressing.

Betingelser for fodring:

 1. Efter 2 uger fra landstigning - nitrophoska (NPK-kompleks), mullein. Forbrug - en spiseskefuld nitrophosphat, 500 g gødning pr. 10 liter. Normen er en liter ved roden.
 2. Efter 10 dage. Kaliumsulfat (1 tsk), gødning. 5 liter pr. Kvadratmeter.
 3. Efter 2 uger - superfosfat (1 ske), aske (2 spsk) pr. 10 liter. 5-7 liter pr. Kvadratmeter.

Når tomaterne begynder at synge i en masse, bruger sommerboere natriumhumat og superfosfat til yderligere plantestøtte.

foderplanter

Strømpebånd og buskdannelse

De mest hårdtarbejdende sommerbeboere har to espalier langs havesengen i forskellige højder, som buskene er bundet til, når de vokser. Frøplanter fastgøres 1-2 uger efter udplantning til den nedre trellis, når buskene vokser, overføres de til den øverste. Det er især vigtigt at have 2 niveauer for høje buske med store frugter og høje udbytter.

Gartnere anbefaler også at fjerne de nederste blade fra buskene. Rot udvikler sig ofte på løvet under æggestokken. Alle andre blade med spor af sygdom og skade er også afskåret.

Behandling mod skadedyr og sygdomme

Når du har plantet tomater i et drivhus, skal du konstant overvåge tilstanden af ​​buske og æggestokke for at bemærke sygdomme og skadedyr i tide.

sygdommens udseende

Syge blade og frugter fjernes straks, hvis busken påvirkes markant, skal den graves op og brændes. Oftere end andre udvikles svampesygdomme, der provokerer overskydende fugt og dårlig ventilation. I dette tilfælde tørres drivhuset ved at åbne døre og vinduer i tørt vejr.

Phytophthora er den mest almindelige drivhussygdom. Det vil være nødvendigt at behandle alle planter med Phytosporin eller analoger, fjerne alle overskydende blade og dække jorden med mulch.

Ved rodrød er jorden veludkastet med Alirin-B, Trichocin eller Glyocladin. Dette er biologiske stoffer, der frigiver naturlige antibiotika.

Vigtigt: for drivhuse er det bedre at vælge sorter med øget sygdomsresistens og udføre forebyggende jord- og plantebehandlinger med Fitosporin-M.

beskadigede frugter

Nuancerne i at passe tomater

Drivhuse skal være placeret i godt oplyste områder med en øst-vest retning. Med en mangel på sollys vokser tomater ikke godt, hvilket kaster æggestokken. Det anbefales at opretholde fugtigheden i drivhuset ikke højere end 65%, ellers udvikler svampesygdomme.

Du er nødt til at passe på tomater konstant, luftes, fodres til tiden, og overhold den anbefalede kunstvandingsordning.

Til bestøvning rystes tomatbørsterne forsigtigt under blomstringen for at sikre bevægelse af pollen. Det er nyttigt at åbne drivhuse, for at tiltrække bier og andre insekter, de sætter duftende blomster, marmelade, honning eller kompott.

tomatpleje

I et vinterdrivhus

I vinterdrivhus med god opvarmning plantes tomater en måned tidligere (i april) ved hjælp af tidlige sorter af tomater, der er resistente over for svampe- og virussygdomme. I drivhuse tilføjes et andet lag fra filmen for at give isolering.

Når der dyrkes i et drivhus, skal de samme landbrugsregler følges som i drivhusbetingelserne. De er lavet i de sydlige høje dele af haven med et lavt grundvandsbord.

For at tomater skal vokse godt oplyses de i op til 16-18 timer om dagen, hvilket giver en temperatur på 20-25 ° om natten - ikke lavere end 15 °.

At dyrke tomater om vinteren kræver stationære drivhuse, en særlig ordning og passende kendskab til landbrugsteknologi.

store øjeblik

I et uopvarmet drivhus

Drivhuse uden opvarmning hjælper med at opretholde den ønskede temperatur for tomater under kolde snaps, beskytter mod frost og overskydende nedbør. De skaber gunstige betingelser for konstant vækst, giver dig mulighed for at dyrke tomater, før du modnes på en busk, hvilket er vigtigt for kolde regioner.

Den første afgrøde høstes meget tidligere end i det åbne felt i slutningen af ​​juni, begyndelsen af ​​juli.

Hemmelighederne ved at dyrke en god afgrøde vælger de rigtige sorter og komplet pleje med fokus på drivhusforhold.

sorter af grønne områder

Hvordan man opnår en god høst under drivhusforhold

Dyrkning af tomater i drivhuse kræver overholdelse af visse betingelser, der hjælper med at øge udbyttet:

 1. I varmen skal døre og åbninger være åbne. Hvis drivhuset er film, skal den nederste kant foldes tilbage. Høje temperaturer forhindrer dannelse af æggestokke, ved lave temperaturer aftager væksten.
 2. Luftning er påkrævet. Tomater er ikke bange for træk; ventilatorer kan bruges til at forbedre luftbevægelsen.
 3. Overholdelse af regimet for vanding, fodring.
 4. Mulching jorden og tørre væggene for at fjerne kondensat. Fugtighed 60-65%.
 5. Temperaturområde - 22-25 ° i løbet af dagen, op til 15 ° om natten.
 6. Beskyttelse mod skadedyr og sygdomme, fjernelse af syge blade og planter.
 7. Hjælpe tomater i bestøvningen.

Det korrekte valg af sorter giver velsmagende tomater i hele sæsonen og giver dig mulighed for at lave vinterforberedelser.

pluk frugten

Høst af tomater

Ved høstning overholdes følgende regler:

 • stilkene efterlades på busken;
 • tomater med mælkemodning (brun) fjernes bedst, så andre æggestokke vokser hurtigere;
 • om foråret høstes tomater hver 2-3 dag (plantet om vinteren), om sommeren - hver dag;
 • for frø holdes tomater i en busk, indtil de er helt modne.

Bemærk, at hvis temperaturen falder til 7-8 °, høstes tomaterne fuldstændigt, vil de ikke være i stand til at vokse og synge.

høstbokse

Til modning spredes grønne tomater i et mørkt rum med en temperatur på 15-20 °. Beholderen med tomater skal ventileres, antallet af lag er 1-3. Røde tomater fremskynder modningen af ​​grønne tomater, med deres hjælp sænker de eller forøger massenes modningstid.

Dyrkning af tomater i drivhuse hjælper de fleste sommerboere med at få velsmagende saftige frugter. Opdrættere udvikler konstant nye sorter og hybrider, der er mere resistente over for sygdomme og giver en stabil høst under drivhusforhold. I arbejdsprocessen får hver sommerboer sin egen oplevelse og finder de bedste måder at løse de problemer, der opstår ved dyrkning af termofile tomater.

Anmeldelser
 1. Anya
  2.02.2019 12:06

  Regelmæssig vanding af frøplanter er meget vigtig for tomater, takket være dette bliver de meget søde og saftige. Om sommeren er du nødt til at behandle buske fra skadedyr meget oftere, ellers kan hele frøplanter lide.

  At svare
Forlade din anmeldelse

Lige nu ser


agurker

tomater

Græskar