Beskrivelse af sorter af prydgræskar, dens dyrkning og anvendelse

Ofte bruges almindelige blomster og andre dekorative elementer, når man dekorerer en have. Dog bruger nogle gartnere usædvanlige grøntsager til dette, som inkluderer et dekorativt græskar. I de sidste par år har planten vundet popularitet blandt grøntsagsdyrkere. Græskarbuske har ret stærke skud, hvor store frugter med en usædvanlig form fremstår over tid. De er også malet i lyse farver, hvilket glæder ikke kun ejerne af haven eller grøntsagshaven, men også gæsterne.

Hvorfor er det værd at dyrke det?

Før voksende græskar bizarre former, skal du finde ud af, hvorfor de dyrkes. Der er flere grunde til, at mange mennesker planter dekorative græskarvarianter:

  • Skønhed. Hovedårsagen er skønheden i græskarbuskene. De har lyse orange, grønne, gule blomster, blade, der er unikke i deres form og usædvanlige frugter, hvis originalitet tiltrækker mennesker.
  • Vækstrate. Et træk ved dekorative græskarvarianter er væksthastigheden for buskene. Inden for en måned vokser de op til fem meter i længden, så mange bruger det til lodret havearbejde på landgårde eller en have.
  • Enkelhed med pleje. Det er ganske let at pleje en sådan plante, da den er uhøjtidelig. Det er nok at regelmæssigt vande buskene, så de ikke falmer fra tørke.

Miniatyr dekorativ græskar

Der er en hel del dekorative græskarvarianter, som enhver kan købe i butikken. For eksempel planter grøntsagsdyrkere ofte orange grøntsagssorter, da de adskiller sig fra mange andre sorter i deres lysorange farve.

interessant græskar

Frugten er rund og ligner en orange. Der er sorter, der er helt forskellige fra de orange grøntsagssorter. Disse inkluderer flaskevarianter, hvis frugter er flaskeformede. Disse grøntsager har en plettet, grønlig farve.

På trods af det faktum, at sorterne af dekorative græskar er forskellige, forenes de alle af frugtens miniaturestørrelse. Frugt af næsten alle sorter er små i størrelse og vejer ikke mere end 200-300 gram.

Kan jeg spise det?

Mange mennesker, der planlægger at dyrke prydvarianter, er interesserede i, om de kan spises og bruges til madlavning.

Nogle mener, at modne frugter kun bruges til dekoration, og det er delvis sandt. Disse græskarvarianter blev avlet specielt til brug i design, og derfor er deres smag ikke særlig god. Nogle typer bruges dog stadig til madlavning.

sorter af sorter

Til dette er det bedre at kun bruge unge frugter, da modne frugter er dækket af en hård skorpe og har en bitter smag. Derfor anvendes modne græskarfrugter til fodring af husdyr.

Der er flere dekorative sorter, der er avlet specifikt til konsum. Disse inkluderer Baby Boo, Sweet Dumpling og Bee Little.

Voksende

For selv at dyrke et dekorativt græskar skal du overholde de grundlæggende regler for dyrkning af almindelige græskarvarianter.

Den første halvdel af juni eller slutningen af ​​maj er perfekt til at plante denne grøntsag, da natfrost forsvinder på dette tidspunkt. I de sydlige regioner af landet udføres plantning af grøntsager af frø, og i de nordlige regioner anvendes frøplante-metoden.

Hvis du planter ordentligt og passe godt på de plantede planter, vokser buskene 5-8 meter i højden.

Hvordan dyrkes små sorter?

Separat skal der nævnes buskvarianter af prydgræskar, da de har visse voksende egenskaber. De plantes i jorden den 5.-10. Juni. Til dette forbeholdes det sted, der er beregnet til plantning af en plante, med forbindinger. Derefter laves små huller i det med en afstand på ca. 40-50 cm fra hinanden. 2-3 frø anbringes i hvert af hullerne, hvorefter de drysses med jord.

Disse sorter er ofte plantet i små græsplæner eller blomsterbed som en dekorativ dekoration. For at planten skal vokse bedre, hældes jorden med jævne mellemrum med kompost. Regelmæssig befrugtning vil forbedre udbyttet og fremskynde frugtmodning.

Sted til dekorativ græskar

Inden du dyrker nogen form for græskar, skal du vælge det mest egnede område til at plante det. Når du vælger et sted, skal du tage højde for, at græskarbuske har brug for stærk og pålidelig støtte, da der i slutningen af ​​sæsonen vokser en masse grøn masse på buskene. Derfor anbefaler mange at plante grøntsagen i tæt jord.

græskar og bil

Hvis planten er plantet i haven, vælges der godt opvarmede områder til dette, hvorpå rødbeder, løg, gulerødder, bælgfrugter eller kål tidligere blev dyrket. Det anbefales ikke at dyrke vegetabilske afgrøder på steder, hvor agurker, kartofler, meloner eller courgette plejede at vokse. På et sådant område vil det ikke være muligt at få en god høst.

Når du vælger, skal du være opmærksom på de planter, der vokser i nærheden. Et græskar kan ikke plantes, hvis der er plantet spinat, ærter, bønner eller løg i nærheden af ​​det. Disse planter tiltrækker skadedyr, der kan skade græskarbuske.

Frøvalg

Kvaliteten af ​​høsten afhænger i vid udstrækning af de valgte frø til yderligere plantning. Derfor anbefales det at være opmærksom på valget af plantemateriale.

en masse græskar

Hvis græskar spises, skal du være opmærksom på størrelsen på sorten. For at gøre frugterne mere velsmagende og søde vælges sorter med små frugter til plantning.

Under udvælgelsen er man opmærksom på plantematerialets udseende. Dens skorpe skal være perfekt glat og fri for overfladefejl. Hvis der er bølgete striber på skrælen, er det bedre at ikke vælge sådanne frø, da de indeholder nitrater. Brug heller ikke et frø med mørke pletter på overfladen til plantning.

Voksende fra frø: landbrugsteknikker

Når man dyrker græskar fra frø, anvendes en frøfri metode, der oftest bruges af beboere i de sydlige regioner i landet. Frø plantes kun i jorden, hvis jorden er godt opvarmet til en temperatur på ca. 15 grader.

vokser fra frø

Alle frø forbehandles inden plantning. For at gøre dette opvarmes de i ca. 10 timer ved en temperatur på ca. 40-50 grader, hvorefter de behandles med en askeopløsning. Dette gøres for at fremskynde forekomsten af ​​de første skud og modning af frugter.

Når frøet tilberedes, markerer de rækker med huller til plantning af en grøntsag på stedet. Hvert huls diameter skal være mindst 35 cm. Efter oprettelse af rækker anbringes 2-4 frø i hullerne, der vandes med varmt vand umiddelbart efter plantning. Alle afgrøder på stedet er dækket med folie for at beskytte frøplanter mod mulig frost.

kimplante

Beboere i de nordlige regioner i landet rådes til at plante græskarplanter, da frø, der er plantet i åben jord, ikke spirer på grund af frost.

Før de planter frø til dyrkning af frøplanter, beskæftiger de sig med en foreløbig forberedelse af jordblandingen. Til dens forberedelse blandes jorden med organiske og minerale forbindinger, hvilket vil forbedre spiringen af ​​de plantede frø. Den forberedte jord anbringes i små tørvepotter med en diameter på ca. 20 cm. Der plantes ikke mere end et frø i hver gryde. Hvis der plantes to eller flere frø, vokser de ikke godt.

Alle containere med plantede græskarfrø er dækket med folie og overført til et godt oplyst rum.

Hvordan tilberedes frøplanter?

Før du planter planter i åben jord, skal du først forberede og dyrke frøplanter. Derfor anbefales det, at du gør dig bekendt med funktionerne i voksende græskarplantager.

græskar i drivhuset

Når de første skud vises, anbringes alle potter med de plantede planter på vindueskarmen, så direkte lysstråler falder på dem. I det rum, hvor frøplanterne dyrkes, opretholdes det optimale temperaturregime. Om dagen bør temperaturen ikke falde under 20 grader og om natten - under 15 grader. Når der dyrkes, vandes alle planter med jævne mellemrum med varmt vand. I dette tilfælde udføres vanding på en sådan måde, at jorden ikke bliver for våd.

Frøplanterne bliver også regelmæssigt fodret med gødning. For at fremstille en fodringsblanding tilsættes 20 gram kaliumsulfat, en liter mullein og 20 gram superfosfat til 10 liter vand. To uger før udplantning af frøplanter i åben jorden hærdes planterne. For at gøre dette tages containere med græskar uden for hver dag, så de vænner sig til de nye temperaturer.

Korrekt plantning af frøplanter i åben jord

Græskaret har brug for en fri luft, og derfor skal dens frøplanter transplanteres udenfor. Som med at plante frø, begynder at plante frøplanter i jorden med forberedelsen af ​​huller. For frøplanter er hullerne lavet lidt dybere end for frø, og derfor bør deres dybde ikke være mindre end 10 cm. Gødning i form af 50 gram aske, 40 gram superfosfat blandet med vand tilsættes til hvert skabte hul.

smukke græskar

Efter påføring af topdæksel fugtes alle huller med varmt vand, så jorden er fugtig, når der plantes et dekorativt græskar. Efter afslutning med vanding fjernes frøplanterne fra gryderne sammen med roden, anbringes i jorden og dækkes med jord. Derefter klippes stedet med tørv og sprinkles med tør jord.

Plante frøplanter i et drivhus

Undertiden er det på grund af klimas særegenheder umuligt at dyrke græskarbuske på gaden, og du er nødt til at plante dem i drivhuse. Inden du planter planter, skal du sørge for, at alle åbninger er helt åbne.

Plantede planter har brug for god ventilation under blomstringen. Du skal også passe på belysning, da buskene uden nok lys vokser dårligt.

drivhuspige

Efter forberedelse af drivhuset oprettes der huller til plantning af frøplanter. Ligesom ved beplantning i haven, skal hullernes dybde være ca. 10-12 cm. Alle rækker er forvandede med varmt vand, hvorefter plantene plantes.

Omsorg for dekorativ græskar

Når du dyrker dekorative græskarvarianter, skal du sørge for at passe dem. Udbyttet af planter afhænger af kvaliteten af ​​plejen af ​​plantede frøplanter. Pleje af græskarbuske består i regelmæssigt at luge området fra ukrudt, vanding og fodring af de plantede buske. Nogle gange er du nødt til at foretage bestøvning af planter selv. Oftest gøres dette, hvis planten dyrkes under drivhusforhold. Dog forekommer undertiden ufuldstændig befrugtning af æggestokkene, når de dyrkes udendørs.

Top dressing

Det anbefales at regelmæssigt fodre buskene med gødning for at øge udbyttet af de plantede frøplanter. For første gang føjes gødning til grunden 10-15 dage efter udplantning af frøplanter i haven. Til dette tilføjes gødning og hønsedråber til jorden i et forhold på en til fire. Disse organiske feeds tilføjes tre gange om måneden.

Også erfarne gartnere anbefaler at tilføje en opløsning af træaske til jorden, hvor græskar dyrkes. Det beriger jorden med næringsstoffer og beskytter bladene på buskene mod gulning. For at forberede det blandes 10 liter vand med 100 gram aske.

For at bruge en sådan gødning laves små huller omkring hver busk, hvori den forberedte blanding hældes. Efter fodringens afslutning dækkes alle gruber med gødning med jord.

bestøvning

Det sker ofte, at når du dyrker græskarplanter, roterer en del af æggestokkene og falder af. Det ser for mange ud til, at dette sker på grund af mangel på næringsstoffer i jorden. Imidlertid er dette problem forbundet med dårlig plantebestøvning. Derfor anbefales det at bestøve planterne selv for at få en god høst i fremtiden.

mand i haven

Pollination bør ske inden kl. 11, da dette er det mest passende tidspunkt. For at gøre dette bliver du nødt til at plukke en hanblomst fra den ene busk, trække kronbladene ud af den og røre anterterne på planten til pistolen i en af ​​de kvindelige blomster. Proceduren gentages, indtil alle kvindelige blomster er bestøvet.

Sorter af dekorativ græskar

Græskargrønsagsgrønt hører til meloner og kalebasser og er den mest almindelige plante blandt andre repræsentanter. Det er ingen hemmelighed, at der er tre hovedtyper af græskar, der inkluderer hårde, store frugter og muskatnød. Ornamentale græskar betragtes af mange for at være en separat planteart, men de er det ikke. Ornamentale græskar er let modificerede sorter af hårdvoksende planter.

Ornamentale græskarplanter findes også i mange sorter. Derfor anbefales det, at du planlægger dig, før du plantes, de mest almindelige dekorative repræsentanter.

pæreformet græskar

Leginaria

Lagenaria-græskaret er populært blandt grøntsagsdyrkere. Planten adskiller sig fra andre prydvarianter i længden af ​​sine buske, der vokser med 10-12 meter. Plantens frugter har en bisarr form, der ligner en hekkende dukke. I vores land kaldes denne sort normalt serpentin græskar eller kalebass.

Denne type græskarplante plantes ikke kun til at dekorere stedet, men også til mad. Det bruges også ofte i folkemedicin og bruges til at forberede retsmidler til behandling af sygdomme i hjerte, mave og nyrer.

Krone eller stjernekalk

Et træk ved denne sort er den unikke form af frugten, der kan være paraplyformet, stjerne-formet eller krone-formet. Planten betragtes som underdimensioneret, da den vokser op til 1-2 meter i højden. Oftest bruges det til at dekorere væggene i bygninger, buer eller lysthus.

fodring græskar

Den stjerneformede sort elsker varme, og det anbefales derfor at plante den i anden halvdel af maj.

warty

Vortesorten betragtes som en af ​​de mest unikke, da den har en lang række farver. Frugt kan være gul, hvid, sort og orange. Nogle gange findes plettede og stribede græskar, som straks er malet i to farver.

Det er sædvanligt at plante buske i april eller begyndelsen af ​​maj.Med ordentlig pleje vokser planten op til tre meter.

Pæreformet

Dekorativt krøllet græskar i form af en pære tiltrækker mange avlsers opmærksomhed. Denne plante bruges til at dekorere sommerhuse og til spisning.

Særegenhederne ved sorten inkluderer pæreformede frugter, som kan males i forskellige farver. Nogle sorter af pæreformede kalebasser har en tofarvet stribet farve.

Calabash

En anden almindelig ornamental græskarplante er flaskeblomst. Flaske-type græskar vinstokke er ret lange og vokser op til 15 meter. Planter har fordelagtige egenskaber, hvorfor det ofte bruges til fremstilling af medicin. Også frugterne af sorten bruges til at skabe retter. I Indien, Kina og Afrika bruges stadig retter fremstillet af denne plante.

Mandarin Mandarin

Under navnet på sorten bliver det klart, at frugterne af grøntsagen ligner udadtil mandariner. De er farvet orange og har en afrundet form. Frugterne er heller ikke særlig store og vejer kun 300 gram.

græskar orange

orange

Denne prydsort ligner en orange, idet dens frugter er lysorange i farve, og deres form ligner en frugts. Hver græskarfrugt vejer ca. 250 gram.

Turbin eller græskar svampe chump

Denne sort adskiller sig fra mange dekorative græskarplanter, da den har temmelig store frugter. En anden forskel mellem turban-græskar er, at grøntsagen består af to dele. Dets øverste del er let konveks og skiller sig ud på baggrund af den nederste. På grund af dette ligner frugtens form en svamp.

Planten klassificeres ikke som en høj græskarvariant, da den vokser op til halvanden meter.

Jack være lille

Denne type græskar ligner den orange sorts, da frugterne også er farvet lysorange og har en diameter på ca. 10 cm. Buskene er meget produktive, da hver af dem vokser ca. 10-15 frugter, der vejer 100-120 gram. Sorten bruges til at dekorere stedet og tilberede grøntsagsretter.

Tyrkisk turban

Denne spiselige sort adskiller sig fra andre arter i sin væksthastighed. Om få uger vokser planten op til seks meter. Dette giver dig mulighed for at bruge buske, når du organiserer lodret havearbejde på stedet. Den tyrkiske turban betragtes som en lyselskende sort og plantes derfor kun i områder med god belysning. Frugterne af prydgrøntsagen er ikke særlig store og vokser kun op til 15 cm i diameter.

lille græskar

Baby Boo Baby

Lille Boo betragtes som en unik græskarvariant, da dens frugter er perfekt hvide i farve. Vægten af ​​hvert græskar overstiger ikke 200 gram, og diameteren er 10-15 cm. Grøntsagens overflade er perfekt flad og glat. En moden plante bruges ofte ikke til udsmykning af områder, men til tilberedning af mad.

Sweet Dumpling Sweet Dumpling

Denne type græskarplante betragtes som den smukkeste. Dens frugter er grønne og dækket med små orange striber. Sorten bruges til indretning.

Kleine bicolor

Sorten hører til de pæreformede græskarvarianter, da deres frugter er pæreformede. Farven på modne grøntsager er anderledes, men grønne græskar er mere almindelige.

Bischofsmutzen

Mindre almindelige er grøntsager, der hører til sorten Bischofsmutzen. Et karakteristisk træk ved sådanne planter betragtes som modne græskar, der består af halvkugler i forskellige størrelser. Halvdelen af ​​grøntsagen bliver hvid, og den anden halvdel grøn eller rød.

Cou-Tors Hative

Planten hører til sorterne af torticollis. Frugten har en original form, der adskiller den fra andre typer grøntsager. De er formet som svaner og er dækket med orange buler overalt.

Gås i æbler

Et træk ved græskarvaren gås i æbler er dens frugtbarhed. Cirka fem kg af afgrøden høstes fra en busk.De indsamlede frugter bruges til at fremstille græskargrød og potetmos.

Sygdomme og skadedyr

Buske af denne vegetabilske afgrøde lider ofte af svampesygdomme. Mange buske dræbes af sort skimmel, hvilket stopper plantevæksten. Når sygdommen forekommer, er bladene dækket med små pletter. Med tiden begynder pletterne at tørre, og hulrum vises på deres steder.

pulveriseret meldug

Pulverformet skimmel er også en almindelig sygdom. En hvidlig blomst vises på bladene på planter med en sygdom, der udad ligner mel. De plettet blade tøres gradvist og falder af.

Blandt de farlige insekter skal slugs adskilles, som lever af blade af buske. Oftest vises disse skadedyr på planter efter langvarig regn. Det anbefales at omgående slippe af med snegle, da de slår rod på stedet i flere år.

Brug af modne frugter

Nogle gange ved folk, der dyrker prydgræskar, bare ikke, hvad de skal gøre med det. Naturligvis prøver mange mennesker at bruge frugterne til madlavning.

dekorativ græskar

Nogle sorter er gode til konservering og tilberedning af grøntsagsalater eller -retter. Imidlertid bruges dekorative græskar oftest til at dekorere værelser eller haver. Tørret frugt fremstiller fremragende kunsthåndværk, der inkluderer lanterner, vaser, kasser og endda lysestager.

Kreative mennesker bruger grøntsagen til at skabe kunstneriske vægmalerier og brænde malerier.

Hvordan tørres græskar?

Der lægges særlig vægt på særegenhederne ved tørring af høstede frugter, da tørret græskar ofte bruges til dekoration. Hele høsten sorteres omhyggeligt for at luke ud umodne græskar. For at skelne modne frugter fra umodne frugter, skal du være opmærksom på deres tørrede stilk. Det er også næsten umuligt at efterlade ridser på et fuldt modent græskar.

Alle valgte modne græskar vaskes fra snavs med varmt vand, tørres og behandles med en alkoholopløsning. Derefter overføres grøntsagerne til et varmt rum med god ventilation til yderligere tørring. Det er nødvendigt regelmæssigt at inspicere den høstede afgrøde, da nogle af dem rådner under tørring. Råtne frugter fjernes øjeblikkeligt, så råden ikke spreder sig til de nærliggende græskar.

græskar og pleje det

Når de undersøger grøntsager, er de også opmærksomme på tilstedeværelsen af ​​skimmel på deres overflade. Hvis der er tegn på skimmel på skrællet, behandles grøntsagerne straks med antiseptiske midler. Nogle gange slipper de af med klude og blegemiddel.

For at sikre, at græskaret er godt tørret, kastes det i en beholder med vand. Hvis det drukner, er afgrøden endnu ikke helt tørret.

Hvordan behandles færdige græskar?

Når du bruger tørrede græskar til at dekorere det indre af huset, skal du forbehandle grøntsagen. Først poleres alle frugter med sandpapir for at slippe af med skallene på overfladen. Derefter udskæres en tegning på væggene og males. Nogle vokser overfladen af ​​frugten for at gøre den stærkere.

Når man laver opvaske, bores græskar med en bore med forskellige bor for at fremstille huller med de nødvendige diametre i dem. Inden boringen startes, åbnes grøntsagen, og alle frø og papirmasse fjernes derfra.

Konklusion

Mange grøntsagselskere er engagerede i dyrkning af dekorative græskarvarianter. Inden du begynder at plante en sådan plante, skal du gøre dig bekendt med de kendte sorter og særegenhederne ved deres dyrkning i en grøntsagshave eller drivhus.

Der er ingen anmeldelser, vær den første til at forlade det
Forlade din anmeldelse

Lige nu ser


agurker

tomater

Græskar