Sådan plantes, dyrkes og plejes mint fra frø i det åbne felt i landet

Mynte er en almindelig flerårig plante, der findes i naturen og ofte bruges til plantning i et sommerhus. At vokse pebermynte i din dacha er ret let. Kulturen er uhøjtidelig og kræver ikke særlig opmærksomhed for sig selv. Denne duftende plante er yderst gavnlig. Lækker forfriskende og beroligende te tilberedes på dens basis.

Plantsorter

Mint sorter meget til plantning i landet. Den nemmeste måde at købe plantemateriale på er i havebutikker. Pebermynte er en af ​​de almindelige plantesorter. Det blev avlet i det 16. århundrede i England. Stænglerne når 1,4 m i højden. Planten er frodig med lange grene. Blade i en lys smaragdskygge, tagret i kanterne. Pebermynte begynder at blomstre i juli og slutter i september. Bladene bruges til at tilberede te og fiskeretter.

pas på mynte

En anden sort - krøllet mynte... Hun fik dette navn på grund af bladene der ligner krøller. Plantehøjde fra 30 cm til 1 m. Aromaen i sorten er ikke så skarp som peber.

Chokolademyntsorten har en usædvanlig lugt - en blanding af menthol og citron med et strejf af chokolade. Blade er mørkegrønne med en lilla farvetone.

Mexicansk mynte har en krydret aroma. Plantehøjde op til 1,5 m. Brugt som medicinalplante.

krøllet mynte

Hvorfor er mynte farlig i haven

Dyrkning af mynte på stedet er fyldt med nogle farer. Først og fremmest er dette den aktive vækst af rhizomen. Hvis du ikke kontrollerer myntebuskene, kan planten efter et stykke tid fylde hele området. Problemet skal løses radikalt, dvs. grave nogle af planterne op og smide dem væk. Derfor skal du hvert år fjerne nogle af buskene, hvis de begynder at vokse kraftigt.

farligt i haven

Hvilke betingelser har mynten behov for for at få en succesrig vækst?

Plantning af mynte foretrækkes i åbne solrige områder med høj luftfugtighed. Det er uønsket at plante værdifulde planter ved siden af ​​buskene, da myntets kraftige rodsystem vil forhindre dem i at udvikle sig normalt. Jorden skal være frugtbar, løs. Sandstrøm eller lerjord skal foretrækkes. Det er uønsket at plante planter i vådområder.

betingelser er nødvendige

Plantedatoer for mynte

Det optimale tidspunkt for plantning af en afgrøde med frø er det tidlige forår. Så dør buskene ikke om vinteren. Plantning om sommeren vil føre til, at planterne ikke har tid til at slå rod på et nyt sted og vil dø i svær frost.

Det er uønsket at plante mynte om efteråret, i tiden inden vinterens begyndelse vil stiklingerne ikke have tid til at slå rod.Dette gælder især for de nordlige regioner. Det er ønskeligt at afslutte plantningen af ​​kulturen i første halvdel af august.

optimal timing

Sådan vælges plantemateriale af høj kvalitet

Yderligere udbytte afhænger af plantematerialets kvalitet. Fasen med valg af stiklinger og frø bør gives så meget opmærksomhed som muligt.

Valg af frø til plantning

Frø til plantning af mynte foretrækkes at købe i haveforretninger. At samle frø fra en moderplante er en omhyggelig og takknemlig opgave. Det vil ikke arbejde for at dyrke planter af høj kvalitet fra sådant materiale. De fleste af frøene mislykkes. Og den, der stiger op efter dens egenskaber, vil være langt fra moderplanten.

plantemateriale

Sådan vælges mynteplanter

Den mest effektive måde at plante en plante på er frøplante. Mynteplanter kan købes i butikken eller ved at grave en del af moderplanten. I begge tilfælde kommer buskene rod. Du kan også dyrke mynte, hvis du afskærer stammen fra moderplanten i en højde af 1 cm fra rhizomen. Stammen skal placeres i vand. Efter et par dage giver han hvide rødder. Derefter plantes skæringen i jorden.

Når du vælger kulturplanter af en kultur, skal du være opmærksom på dens udseende. Der skal ikke være skrumpede, visne og syge blade. Stammen er fast og elastisk. Sådanne frøplanter er egnede til yderligere dyrkning. Spirerne bør ikke overstige 6-8 cm i højden. Hvis de er for lange, vil det være vanskeligt for frøplantene at slå rod. Købte frøplanter plantes i jorden sammen med jorden, hvorfra spirerne blev solgt.

effektiv måde

Valg af et websted

Inden du vælger et sted til plantning af mynte, skal du finde ud af, hvilke afgrøder der betragtes som gunstige plantegangsgængere. Først og fremmest er dette bælgfrugter, kartofler, næse, og også gulerødder. Der skal foretrækkes lette næringsrige jordarter med god luftning og rigelig fugtighed. Samtidig bør vand ikke stagnere i senge. Syreindholdet af underlaget er inden for 6-7.

Det meste af dagen skal stedet være i solen, men ved middagstid - i skyggen. Det anbefales ikke at vælge mørke steder overhovedet. Det tilrådes at skifte landingssted hvert 4. år. Hvis mynten vokser et sted i lang tid, bliver den svag, mindre aromatisk og degenererer til sidst helt.

bliver svag

Udendørs plantning

Det vanskeligste er at dyrke en afgrøde efter frø. For at sikre frø spiring skal du overholde et antal anbefalinger. Først spires materialet. For at gøre dette skal du dække det med fugtigt gasbind og læg det på et varmt sted. Når der kommer spirer, transplanteres frøene i jorden til en dybde på højst 6 mm. Temperaturen i rummet med containere skal være mellem 20 og 24 grader. Beholderne er dækket med fastgørelsesfilm og lodes stå i 7-14 dage.

Når spirer vises, transplanteres de i separate kopper og arrangeres i et køligt rum. Når de er blevet stærkere, bliver de transplanteret i jorden.

Du kan plante mynte i åben jord på samme måde som andre afgrøder. Før der plantes stiklinger eller frøplanter i jorden, indføres organisk eller mineralsk gødning (gødning, humus, superfosfat, træaske) først i den. Derefter graves jorden til en dybde på 20-25 cm. Derefter laves små huller, og planterne plantes. Efter plantning er jorden let tampet og vandet med varmt vand.

varmt vand

Generelle regler for pleje af mynte

Mynte betragtes som en af ​​de mest uhøjtidelige haveplanter. Ud over regelmæssig vanding og fjernelse af ukrudt har buske ofte ikke brug for andre vedligeholdelsesprocedurer. Det er også vigtigt at sikre, at beplantningen ikke vokser over.

Om foråret skal mynten skæres ved roden. Derefter vokser det bedre, og grenene bliver mere frodige. Kulturen overlever ikke svær frost, så om vinteren skal den dækkes med grangrene eller dækkes med jord.

Om nødvendigt fodres beplantninger. Men i de fleste tilfælde vokser mynte godt uden topdressing. Hvert 3-4 år tyndes senge ud og transplanteres til et nyt sted.

haveplanter

Sygdomme og skadedyr

Blandt de almindelige skadedyr af mynte er loebetlen, bladbiller, bladlus og flåter. Du skal håndtere skadedyr umiddelbart efter, at de vises. At forstå, at skadedyr er vist på buskene, viser sig i udseendet. Bladene får en gul farvetone, visne, huller vises på bladene.

Buskene behandles med "Karbofos" for loppebiller. Forarbejdningen udføres i efteråret efter at have skåret stænglerne. Hvis der vises en bladbille på planten, indikerer dette vandvandring af jorden. For at fjerne det skal du begrænse antallet af vandinger. Fra bladlus sprøjtes buskene med sæbe- eller sodavæske.

almindelig skadedyr

Derudover påvirkes buskene ofte af pulveriseret mug. Sygdommen manifesterer sig i form af en karakteristisk hvid blomst. For at forhindre udvikling af pulveriseret skimmel bør frøplanter ikke plantes tæt. Og hvis sygdommen allerede har vist sig, sprøjtes planterne med kolloidalt svovl.

Mynte er syg af rust. Det første tegn på udseende er spredningen af ​​crimson pletter på bladene. Det er umuligt at redde kulturen mod rust. Hvis sygdommen allerede har vist sig, bliver buskene skåret og brændt. Jorden graves op om efteråret og behandles derefter med kaliumpermanganat eller jodopløsning.

pulveriseret meldug

Opsamling og opbevaring

Indsamle myntestængler 2-3 uger efter spiring. Stænglerne skæres ved roden og vaskes grundigt under vand. Derefter er de lagt i et mørkt og godt ventileret rum for at tørre buskene. Råmaterialet vendes regelmæssigt. Når bladene er helt tørre, foldes de i kludposer eller glasglas. Opbevar tør mynte i plastikposer er uønsket. Så hun munter og forsvinder hurtigt.

I en sæson skæres mynte flere gange. Den første udskæring udføres, når stilkene har nået en højde på 20 cm. Efter skæring begynder buskene at vokse mere aktivt. Korrekt tørret mynte har en holdbarhed på flere år. Det bruges til at tilberede te, urtete og som en krydderi til mange retter. Aromatisk te hjælper dig med at slappe af på kolde efterårs- eller vinteraftener.

fremkomst af frøplanter

Der er ingen anmeldelser, vær den første til at forlade det
Forlade din anmeldelse

Lige nu ser


agurker

tomater

Græskar