Sådan dyrkes og plejes ærter ved hjælp af moderne teknologi

Ærter er en almindelig bælgfrugt med en høj ernæringsværdi. Det værdsættes især for sit høje proteinindhold (fra 26 til 30%). I denne henseende kan det sammenlignes med kød, kun vegetabilsk protein absorberes bedre af den menneskelige krop. Derudover er ærter rige på kulhydrater, vitaminer (gruppe B, C, A, PP) og sporstoffer (fosfor, kalium, mangan, jern).

Ærter er uhøjtidelige, bærer frugt under næsten alle forhold. Men for at få en rig høst, skal du vide, hvordan ærter vokser, og hvad er funktionerne i deres dyrkning.

Ærter: egenskaber ved kulturen

Ærter (Pisum) er en årlig urt fra bælgfrugtfamilien (Fabaceae) med en svag, afrundet, facetteret, logende krybende stamme, der vokser i længde fra 0,2 til 2,5 m. Der er standardvarianter, hvor en stærkt fortykket stamme ikke forgrenes eller lodges. Det forgrenede rodsystem i denne kultur har en drejelig type og går dybt ned i jorden. Nydelige knuderbakterier udvikler sig på rødderne og i deres umiddelbare nærhed, som absorberer og akkumulerer nitrogen fra luften og derved beriger jorden med den.

karakteristisk for kultur

Komplicerede pinnate blade består af 2-3 par små, aflange blågrønne bladplader. Bladbladet på hvert blad ender i en forgrenet, tynd overskæg, ved hjælp af hvilke ærterne klæber til understøtningen eller de nærliggende planter. Hvide, lyserøde eller lilla blomster af møltypen er placeret i bladøkser i 1 eller 2. I tidlige modningssorter vises peduncle efter 6-7 blade, i senere sorter - efter 12-23 (afhængigt af modenhedsperioden).

Kulturen er selvbestøvende, en pod udvikler sig i stedet for blomsten. En lige eller buet cylindrisk bob består af 2 ventiler, mellem hvilke glatte eller rynkede ærter (fra 3 til 10 stykker) er placeret i 1 række. Ærnes modningstid kan være forskellig (fra 55 til 100 dage efter plantning).

pod udvikler sig

Alle sorter af denne kultur er opdelt i 3 grupper:

 1. Peeling. Bladene er dækket indefra med et tæt pergamentlag og spises ikke. Kun grønne, glatte, blanke ærter bruges til konserves. De mest populære sorter er: Alpha, Early 301, Atlant, Vera, Viola, Emerald og andre.
 2. Sukker (bælgfrugt).Delikate blade brydes let, da de ikke har et indvendigt læderfiberlag. Bønnerne er saftige, velsmagende og pulpy. Hele pod bruges til mad. Karakterer: Sukker cerebral 6, Uudtømmelig 195, Sukker, De Grass 68-28, Zhegalova 112 og andre.
 3. Semi-sukker. Først er bælgene møre og sprøde, og de unge bønner bruges sammen med skodderne. Med alderen vises et hårdt pergamentlag de steder, hvor halvdelene er fastgjort. Sorten Karagandinsky 1053 dyrkes på Russlands område.

Alle sorter af ærter dyrkes ved hjælp af den samme teknologi og er ikke særlig vanskelige. Men der er flere vigtige punkter, man skal overveje.

pergamentlag

Valg af sted til at plante ærter i haven

For ærter vælges et solrigt, godt oplyst område, vindstille og stille. Stærke vindkast kan bryde skrøbelige stængler. Denne afgrøde kan placeres langs hegnet eller i nærheden af ​​husets væg, langs hvilken stænglerne vil stige op. Planten tåler let delvis skygge, men bærer frugt bedre og mere rigeligt, når al løvet er godt oplyst af solen.

Nogle grøntsagsdyrkere praktiserer såning af ærter i stammerne af store frugttræer (æbletræer, pærer og andre), hvor de først hælder en nærende jordblanding fra frugtbar havejord og humus med et lag på mindst 10-15 cm. Dyrkende ærter i landet, i haven eller i haven er inden for vores magt enhver begyndere gartner, underlagt enkle regler.

rolig og stille

Klimatiske forhold for voksende ærter

For at få en tidlig og rigelig høst, skal du prøve at skabe optimale betingelser for at vokse ærter. Kulturen elsker god fugtighed, derfor til frembringelse af venlige skud plantes frø i fugtig jord. Vanding regelmæssigt og giver regelmæssigt mulighed for, at planten vokser hurtigt og øger udbyttet. Konstant moderat fugtighed er især nødvendigt under spiring, blomstring og frugtindstilling. Med mangel på fugt kaster ærbusken sine knopper og æggestokke.

Ærter kan tolerere kortsigtede tørke, fordi den lange taprot bruger fugt fra dybe siddende jordlag (over 1 m). Men han kan ikke lide den tætte placering af koldt grundvand, da rodsystemet kan rådne.

Denne bælgplante er koldresistent, og dens frø spirer allerede ved + 5 ° C. Frøplanter kan overleve kortsigtet frost ned til -6 ... -4 ° С. Under dannelsen af ​​æggestokken skal de optimale temperaturindikatorer være i området + 13 ... + 15 ° С, for den hurtige vækst af bønner kræves en temperatur på mindst + 17 ... + 22 ° С.

optimale forhold

Hvad slags jord synes ærter?

Ærter kræver ikke jordens sammensætning, men de vil udvikle sig bedre og bære frugt mere rigeligt på løse, moderat fugtige loam og sandsløg med et tilstrækkeligt indhold af fosfor og kalium. Det anbefales at tilføje grovt flodsand og humus til leret tung jord (1 spand pr. 1 m²) når du graver. I sandjord, som ikke holder fugt og gødning godt, skal du tilføje ler for at øge fugtighedskapaciteten (1 spand pr. 1 m²).

Kulturen foretrækker jord med en neutral eller let alkalisk reaktion, derfor skal sure jordarter deoxideres med fluff eller dolomitmel (300-400 g pr. 1 m²). For rige og befrugtede jordarter er også skadelige for ærter, da et overskud af næringsstoffer provoserer den hurtige vækst af toppe. I dette tilfælde vil bælterne være små og få i antal. For prøver, hvorfra frø indsamles til formering, tilberedes jorden specielt omhyggeligt.

bære frugt på løs

De bedste naboer til ærter

Udbyttet af en afgrøde er stærkt påvirket af hvilke planter der blev dyrket på dette sted i det foregående år. Ærter vokser godt efter tidlige kartofler, græskar (squash, græskar, agurk), kål, tomater. Han vil føle sig godt i haven ved siden af ​​majs, natskygger (kartofler), krydsere (kål, radiser).Andre bælgfrugter (bønner, kikærter, sojabønner, linser og andre) er dårlige forløbere for denne afgrøde. Med passende afgrødestrømning plantes ærter i det samme område ikke tidligere end 3-4 år senere.

planterne blev dyrket

Funktioner ved at plante ærter i deres sommerhus

Ærter dyrkes industrielt i store mængder i mange regioner i Den Russiske Føderation, de dyrkes i Rusland, Indien, Grækenland, Amerika, Japan, Ukraine og andre lande. I de sidste par år er vores land kommet på toppen i eksporten af ​​denne kultur.

Når du planter denne plante i en havegrund eller i en grøntsagshave, skal du dog tage højde for en række vigtige punkter og være særlig opmærksom på den korrekte forberedelse af jorden i haven og den foreløbige forarbejdning af frømateriale.

korrekt forberedelse

Hvordan forberedes jorden til plantning af ærter?

For at ærterne skal vokse hurtigere og begynde at bære frugt, anbefaler erfarne grøntsagsavlere at forberede en seng under plantning ærter på forhånd i efteråret. Når der graves et sted, er det nødvendigt at tilsætte kaliumsalt (30-40 g pr. 1 m²) og superfosfat (50-60 g pr. 1 m²). Planten reagerer godt på jordbefrugtning med kompost eller rådnet gødning (4-5 kg ​​pr. 1 m²).

Denne kultur tåler ikke frisk husdyrgødning, men den vokser godt på det sted, der blev befrugtet det foregående år for sine forgængere.

Ærter har brug for små doser nitrogenholdig gødning; i foråret, lige inden plantning, tilsættes 2-3 g ammoniumnitrat pr. 1 m² til jorden. Såning kan udføres med tørre og klækkede frø. Ved foreløbig spiring vil spiringsgraden være meget højere.

på forhånd i efteråret

Forberedelse af ærter til plantning

Den foreløbige forberedelse og forarbejdning af ærter før plantning består af følgende manipulationer:

 • frømateriale er sorteret, hvilket kun efterlader den højeste kvalitet og den sundeste (alle beskadigede bliver smidt væk);
 • frø blødlægges i varmt vand i 16-20 timer for at kvælde, væsken skiftes hver 4-5 time;
 • vandet drænes, frøene indpakkes i en fugtig klud og lodes stå i 2-3 dage, indtil det stikker (klædet er periodisk fugtigt, det kan ikke være tilladt at tørre ud);
 • for at fremskynde forekomsten af ​​spirer kan du behandle frøene med ethvert vækststimulerende middel (Epin, Novosil og andre).

høj kvalitet og sund

Før såning anbefales det at varme tørre ærter lidt i en varm (+ 40 ... + 45 ° C) opløsning af borsyre (1 g pr. 5 l vand) i 5-7 minutter. I den industrielle metode til ærtedyr blødgøres ikke frømaterialet, men behandles med pesticider (syltede) og mikroelementer for at øge modstanden mod sygdomme og fremskynde forekomsten af ​​frøplanter.

Hvordan så ærter korrekt?

Den rigtige dyrkningsteknologi til såning af ærter sørger for følgende handlinger, når man sås den:

varme op i varme

 • på en forberedt seng laves flere furer 7-9 cm dybe i en afstand af 15-20 cm fra hinanden (for høje sorter er afstanden mellem rækkerne ca. 30-35 cm);
 • en lille blanding af humus med træaske hældes i bunden af ​​hver fure og derefter drysset med jord;
 • furer fyldes rigeligt med vand;
 • frø anbringes i furerne til en dybde på 5-6 cm, hvorved der er 5-7 cm mellem dem (i tunge våde jordbunder er sådybden ca. 3-4 cm);
 • dækket med jord og let komprimeret.

For at forhindre, at afgrøderne bliver plukket af fugle, anbefales det at dække havebedet med et fint net eller lysoverførende dækmateriale.

ærtedyrkning

Ærtedyrkningsteknologi, funktioner i pleje af planter

Ærter, hvis kultivering og pleje, efter såning er særlig vigtige, bærer frugt bedre, hvis alle regler for landbrugsteknologi overholdes. Tidspunktet for modning og udbytte af afgrøder påvirkes af det korrekte overrislingsregime, løsner jorden, fjerner ukrudt samt binder buske til en spalte eller understøtning.

plantepleje

Første trin efter såning

Teknologien til voksende ærter involverer at plante den i fugtig jord, da planten hurtigt dør med mangel på fugtighed, selv uden at have tid til at stige. Første gang efter såning er det nødvendigt nøje at overvåge regelmæssigheden og aktualiteten af ​​vanding.Før spiring vandes vand en gang om ugen; under blomstring og frugtning udføres vanding mindst 2 gange hver 5-7 dag. I tørre tider øges vandingsmængden.

Yderligere pleje i det åbne felt for denne bælgplante er at give den en tilstrækkelig mængde fugt. Dette er vigtigt i hele vækstsæsonen, da frugterne vises ujævnt. Når bælterne allerede modnes i bunden af ​​planten, fortsætter toppen med at vokse og danne knopper. Men overdreven fugt er også skadelig, da det kan provokere udviklingen af ​​svampesygdomme.

fugtig jord

Jordpleje

Jorden under ærterne skal altid holdes i løs tilstand, da det kun i dette tilfælde tilføres den nødvendige mængde ilt til rødderne (med dens mangel udvikler nodulbakterier sig dårligt). I perioden med aktiv vækst er man meget opmærksom på at løsne rækkeafstanderne. Første gang denne procedure udføres 10-14 dage efter plantning, når unge planter når en højde på 6-7 cm og danner 5-6 blade.

Jorden mellem rækkerne løsnes (harves) til en dybde på 7–8 cm, og planterne er let spudede. For ikke at beskadige det skrøbelige rodsystem hos ærbuske anbefales det at gøre dette inden vanding, mens jorden stadig er tør. Samtidig med at løsne udføres ukrudt, så ukrudt ikke fjerner næringsstoffer fra ærterne. For at undgå dannelse af en tæt jordskorpe efter vanding, skal plantningerne løsnes og bortskaffes med humus, halm, savsmuld eller tørv.

løs tilstand

Ærfodringsfunktioner

For at øge udbyttet, stimulere blomstringen og bedre dannelse af æggestokken skal plantning af ærter befrugtes. Nyudkomne frøplanter, selvom nitrogenfikserende bakterier stadig ikke fungerer godt, fodres med infusion af ukrudt (1 kg af ethvert græs pr. 1 spand vand), så planterne ikke lider under kvælstofmangel. Til det samme formål vandes beplantninger med en opløsning af en mullein (1:10) med tilsætning af nitrophoska (1 spsk. L. pr. 10 l vand).

Under dannelsen af ​​knopper og indstilling af bælg befrugtes kulturen med ethvert mineralkompleks (30 g pr. 10 l). Når planten blomstrer rigeligt, anbefales det at fodre ærterne med tørt granulat (25 g pr. 1 m²). Med den industrielle metode til dyrkning af denne afgrøde, når den dyrkes i store områder, anvendes sorter, der ikke kræver ernæring, der ikke har brug for fodring.

kulturen befrugtes

Båndebånd

Proceduren for binding af buske er inkluderet i listen over obligatoriske foranstaltninger til pleje af ærter. Hvis dette ikke gøres i tide, falder svage stængler til jorden fra frugtens vægt og deres egen vægt. Liggende vipper er ikke ventileret og kan rådne, og derudover dannes langt mindre æggestokke på dem. Når den er placeret lodret, opvarmes den jordede del af kulturen godt og blæses af vinden, hvilket undgår et stort antal sygdomme.

Efter udseendet af de første piskerødder, når frøplanterne når en højde på 7-10 cm, er det bydende nødvendigt at binde unge planter op. Der er flere måder at installere supporten på:

obligatoriske aktiviteter

 1. Træstænger, metalstænger eller bare grene sidder fast langs rækken i en afstand af 1-1,5 m fra hinanden. Et reb eller en tråd strækkes vandret mellem indsatserne, som piskerne er placeret på. Rebet strækkes langs hele omkredsen i flere lag i forskellige højder.
 2. Der er installeret et plastnet mellem 2 tilstødende rækker, som klæber fast, som ærterne strækker sig op.
 3. Frø sås langs omkredsen af ​​hullet, i hvilket midten derpå placeres en støttestang.
 4. Understøtter (pinde, kviste, grene) sidder simpelthen langs furerne.

støttestang

De vigtigste sygdomme og skadedyr af ærter

Dyrkning af ærter i det åbne felt ledsages undertiden af ​​skader på beplantningen af ​​forskellige sygdomme og skadedyr.

Oftest udsættes kulturen for sådanne sygdomme:

ærter skadedyr

 1. Pulvermeldug. Det udvikler sig på grund af stærk fortykning af afgrøder og overskydende fugt.Der dannes løse hvide pletter på den øverste del af bladpladerne, sporer er placeret på undersiden. Plaket dækker hele den grønne masse, derefter dør stænglerne og blade. Til behandling anvendes en infusion af so tistel (0,3 kg pr. 10 liter vand, insisteret i 8-10 timer). Sprøjtes to gange med et interval på 5-7 dage.
 2. Mosaic. Planten udvikler sig dårligt, bladene bliver ristede og krøllede. En uhelbredelig sygdom, alle påvirkede buske ødelægges øjeblikkeligt.
 3. Ascochitis. Det fremstår som mørkebrune kanter på bladene. Planten dør. De frugter, der er modnet, er uegnet til mad.
 4. Rust. Ovenpå bladoverfladen vises gule pletter nedenfor - en karakteristisk gul, løs blomst, der indeholder sporer. Bushen vokser dårligt, dør med tiden. Til bekæmpelse anvendes sprøjtning med Bordeaux-væske (1%) eller svovlholdige præparater.

Ærter angribes undertiden af ​​sådanne skadedyr:

fortykning af afgrøder

 1. Ærtemøl (bladrulle). Larver gnager og beskadiger ærter. Til kampen bruges hvidløgsinfusion (20 g pr. 1 l), en afkogning af tomatplader (3 kg pr. 10 l) og støvning med tobaksstøv.
 2. Nodule grusomhed. Insektet spiser vækstpunktet (toppen), larverne spiser rødder og bælg. Plantagerne er drysset med træaske og tobak.
 3. Ærluslus. Det suger sap fra alle dele af planten. Stænglerne visner, blomsterne falder af. Buskene vaskes med sæbevand (250-300 g pr. 1 spand vand), behandles med acaricidale præparater (Iskra, Fastak, Fitoverm og andre).
 4. Ærtebæl. Larven fra den sorte bruchus-bille overvinder i frøet, gnager derefter ved bælgene og spiser ærterne. Bekæmpelsen heraf består i tidlig plantning og i omhyggelig udvælgelse af frø, der behandles med en opløsning af natriumchlorid (3%) før såning. Pop-up-tilfælde kastes væk.

I tilfælde af alvorlig skade anvendes specielle systemiske lægemidler (fungicider og insekticider). Som en forebyggende foranstaltning anbefales det: overholdelse af afgrødestrømning, dyb efterårs plovning, omhyggelig ødelæggelse af planterester og god plantepleje.

systemiske lægemidler

Ærter: hvordan man får en rig høst

For at nyde en rigelig høst så længe som muligt, skal ærter høstes til tiden. Hvis de modne bælg ikke vælges til tiden, modnes de næste frugter senere. Regelmæssig, konstant opsamling stimulerer frugtning.

De første bælg på tidspunktet for mælkeagtig modenhed høstes ca. 21-25 dage efter blomstring. Tidspunktet bestemmes af sorten. Sukkersorter, der spises sammen med skulderblader, plukkes 12-15 dage efter masseblomstring. Friske grønne ærter af hjernesorter er klar om 18-23 dage. De nederste bælge modnes først.

rigelig høst

Det er bedre at høste om morgenen, når luften stadig er kølig, da vil bønnerne ikke visne. Rengøring udføres en gang hver 2-3 dag i godt varmt vejr og en gang hver 4-5 dag i køligt og overskyet vejr. Erfarne gartnere praktiserer såning af ærter med forskellige modningsperioder og trinvis plantning af frø i jorden med mellemrum på 15-20 dage. Jo tidligere plantningen blev foretaget, desto tidligere kan du få høsten.

luften er stadig kølig

Der er ingen anmeldelser, vær den første til at forlade det
Forlade din anmeldelse

Lige nu ser


agurker

tomater

Græskar